KORG SP-250 DEMO

KORG SP-250

By: Fred Händl

SP250WitVandaag kocht een leerling van me via Marktplaats de KORG SP-250. En dat bleek geen miskoop. Tjonge, jonge, wat een fijne digitale piano is dat, zeg.

Zo fijn, dat ik er een kort blogje aan wil wijden, zelfs. Met name omdat voor mij maar weer eens bewijst dat het ‘laatste nieuwe’ niet altijd per definitie het beste is. Deze KORG SP-250 is mijns inziens vele malen beter dan opvolger SP-280.

Het is bijna ondoenlijk om het gehele scale aan beschikbare digitale (stage) piano’s te bespelen en er een mening over te vormen, maar ik wil hier echt even bij stilstaan. Temeer omdat het bewijst dat je echt per piano moet proberen en luisteren. Hoe goed de reviews (of de marketing er omheen) ook zijn: ga altijd eerst spelen en luisteren of het instrument iets voor jou is, of niet. Vaak is de opvolger van een bepaald instrument beter en uitgebreider. In dit geval is dat dus helemaal niet zo. Een feit waarover ik zelf nogal verbaasd was – vandaar ook dit blogje.

De SP-250 werd destijds verkocht inclusief standaard en pedaal (zie afbeelding). De opvolger heeft ook een standaard, maar die wiebelt (en niet zo’n beetje). Daarbij heeft de opvolger GEEN horizontale buis waar het pedaal op kan (wat de SP-250 dus wel heeft – zie afbeelding). Deze horizontale buis zorgt bij de SP-250 dan ook voor een zeer stabiel geheel.

SP-250 vs SP-280

Hieronder een aantal redenen waarom de SP-250 beter is dan de SP-280 (lees: waarom ik de SP-250 beter vindt dan de SP-280)

 • Geluid
  • Het geluid van de 250 is vele malen beter dan dat van de 280.
  • De SP-250 heeft (mijn eigen woorden): panorama-speakers over de gehele breedte van het instrument. Lage tonen klinken links uit de speakers, middentonen in het midden en hoge tonen aan de rechterkant – dit geeft een heel natuurgetrouwe weergave. De 280 heeft twee losse speaker – een links, een rechts. Verder zijn de opties in geluiden hetzelfde, maar klinkt de 250 – waarschijnlijk door het panorama speaker-systeem – veel ruimtelijker.
 • Uiterlijk
  • De knoppen van de 250 zijn degelijk, zien er mooi uit en passen in het design van de piano, terwijl ze er op de 280 goedkoop (en speelgoedachtig) uitzien.
  • De standaard die bij de 280 bij de prijs is inbegrepen is rommel. Vier losse pootjes, waar het (redelijk zware) instrument op staat. Een klein duwtje, en de hele piano schudt heen-en-neer. Door de horizontale buis in de standaard bij de 250, is deze (de 250) veel stabieler).
  • De 250 is een heel mooi instrument. Afgewerkt met stukjes (kunst)hout, panorama-speaker en mooie bediening. Knopjes, lampjes en schuifjes netjes op een rij, terwij ze bij de 280 over twee rijen (onnodig m.i.) verdeeld zijn.
 • RH3 toetsenbed
  • De SP-250 beschikt over een RH3 toetsenbed (keyboard – de zwarte en witte toetsen, zeg maar). Dit is een zeer goed toetsenbed, waarvan de aanslag solide aanvoelt en een fijne terugkoppeling geeft. RH3 toetsenbedden zitten eigenlijk alleen maar in de duurdere modellen van KORG (van 1400 euro en daarboven). De SP-250 heeft dus ook zo’n toetsenbed. De opvolger, SP-280, heeft dat niet en is daarme meteen uit de race. Kan smaak nog persoonlijk en de voorkeur voor bepaalde geluiden niet te vergelijken zijn, deze RH3 toetsen zijn echt een aanwinst.

Conclusie

Voor zover ik een conclusie kan trekken … dit blog was in eerste instantie bedoeld om de SP-250 te prijzen. Het lijkt er nu ook wel heel erg veel op, dat het een blog is waarin ik de SP-280 afkraak. Dat is slechts gedeeltelijk waar. De SP-280 vind ik, voor wat hij levert, veel te duur. Hij kost 699 euro, maar dat is hij echt niet waard. Een veel en veel betere keuze in die prijsklasse is dan ook de Yamaha P-115 (649). Die piano steekt met kop en schouders boven de KORG SP-280 uit.

Ik vond het gewoon heel erg bijzonder dat de voorganger van de SP-280 op meerdere fronten vele malen beter is. Waaruit ik alleen maar het volgende kan concluderen:

Een instrument is iets heel, heel persoonlijks en het moet bij je passen. Het moet goed voelen, klinken, maar vooral, JIJ moet je er prettig bij voelen. Wat de een vreselijk vindt, vind jij misschien juist prachtig. En wat jij vind, is ALTIJD de beste raadgever.

Speel dus altijd eerst op een instrument voordat je het koopt. Altijd.

Persoonlijke top 5

Toch wil ik even mijn persoonlijke digitale piano top 5 met je delen. Piano’s waar ik op heb gespeeld en waarvan ik dus wat vind.

 1. KORG SV-1 88 (1900)
 2. YAMAHA P-115 (649)
 3. YAMAHA P-105 (649)
 4. YAMAHA P-35 (449)
 5. KORG SP-250 (niet bekend)

Yamaha P-105 en KORG SP-250 zijn niet meer nieuw leverbaar. Opvolger Yamaha P-105 is de P-115, en de opvolger van de KORG SP-250 is, dat weten we nu wel … de SP-280.

Back to Top