IMG_4286

Te koop: mijn vleugel August

By: Fred Händl

August in de verkoop

Al bijna tien jaar heb ik enorm veel plezier van mijn Duitse August Förster-vleugel. August (zijn koosnaampje) en ik zijn in die tijd goede vrienden geworden. En dat willen we ook blijven. Toch heb ik het onaangename plan hem te verkopen. Om meer dan zomaar een paar redenen, geen makkelijk besluit, maar toch is het zo.

Specificaties van August

Mijn vleugel is een Duitse (uit Löbau) August Förster (er zijn ook August Försters gebouwd in Tjechië). Hij is gebouwd tussen 1925 en 1929 en heeft serienummer 57375 – speciaal voor de liefhebber van palindromen).

De lengte van de vleugel is 165 cm en heeft twee pedalen (links: Una Corda-pedaal en rechts: demperpedaal). De buitenkant ziet er nog prima uit, maar vertoont na ruim 90 jaar natuurlijk wel wat gebruikssporen.

Technisch gezien is hij helemaal in orde en altijd volgens het boekje gestemd. Hij verkeert na al die jaren niet in perfecte staat, en dat moet ik er nu natuurlijk wel even bij vertellen. De zangbodem is ongeveer 15 jaar geleden gerepareerd door een erkend pianobedrijf. Deze reparatie is tot in de puntjes uitgevoerd, maar wel zichtbaar. Je kunt het vergelijken met een  litteken. Alles werkt weer naar behoren, maar het is niet onzichtbaar. Daarnaast moeten de hamerkoppen (de vilten hamertjes die tegen de snaren slaan om het geluid te krijgen) over een aantal jaren (5-10), afhankelijk van hoeveel er op gespeeld wordt) een keer geschuurd worden. Deze behandeling zal dan ongeveer 400 euro gaan kosten, waarna hij weer vele jaren mee kan.

Waarom verkoop ik August?

Het was niet mijn bedoeling om August te verkopen, maar soms loop je ergens tegenaan. Tegen een C. Bechstein, bijvoorbeeld. Een instrument om u tegen te zeggen. Een instrument wat ik normaliter niet zou kunnen betalen, en waar ik dan – nadat ik er tegenaan ben gelopen – even over mijn knie wrijf en weer verder loop. Ditmaal, echter, diende een buitenkans zich aan. Een prachtige C. Bechstein, die past bij mijn portemonnee. Nou ja, bijna. Maar ZO bijna, dat de beslissing om August van baasje te doen veranderen onontkoombaar lijkt. En dus ga ik proberen een nieuw baasje voor hem te vinden.

Mocht dat niet lukken, dan lukt het niet. En dan is daarmee de kous gewoon af :)

Een nieuw baasje

Dat nieuwe baasje kan echter niet zomaar iedereen zijn. Ik zal August niet verkopen aan een onbekende. Vandaar deze post. Ik geef al mijn leerlingen, familie en kennissen de kans om August van me over te nemen voor een meer dan schappelijke prijs. Een prijs die ver ligt onder de prijs die ik er voor hebt betaald, maar die mij in staat stelt de C. Bechstein aan te schaffen.

Interesse?

Mocht je August willen overnemen, stuur me dan even een mailtje: fred@jazzappa.com

En eigenlijk heb ik nog één klein verzoekje: mocht hij binnenkort bij jou in de huiskamer staan, dat je hem af en toe een keer zegt dat ik hem stiekem best een beetje mis.

~ Fred

Back to Top