Noten leren lezen

Als je piano gaat leren spelen, is er geen ontkomen aan: noten leren lezen. Het is misschien niet meteen het allerleukste van het hele leerproces, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je zien dat er een hele wereld voor je opengaat. Zodra je die zwarte en witte bolletjes kunt ontcijferen en kunt vertalen naar de toetsen op de piano, zijn de mogelijkheden onbegrensd. Niet alleen kun je dan eender welk muziekboek openslaan on de noten lezen, begrijpen en spelen, je leert ook heel veel van hoe de verschillende muziekstijlen in elkaar zitten.

Alleen noten kunnen lezen is dan wel geen garantie dat je ook meteen alles kunt spelen, maar het helpt je ook om inzicht te krijgen over het notenschrift in het algemeen.

Het notenschrift

NeumeHet notenschrift zoals we dat nu kennen kent haar oorsprong in de monofone kerkzang in de rooms-katholieke traditie. De eerste ‘noten’ noemde men ‘neumen’. Dat waren blokjes die enkel de melodielijn en lettergrepen van de te zingen woorden aangaven. Er was dus geen sprake van een bepaalde toonhoogte.

Op Wikipedia (persoonlijk niet mijn favoriete bron van informatie, maar dit klopt aardig) staat een prima en uitgebreid artikel over neumen en andere vroegere notaties. Als je het interessant vindt om te weten waar ons moderne notenschrift vandaan komt, moet je zeker eens een kijkje gaan nemen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Neume

 ‘There’s an app for that’

Je kent de uitdrukking misschien wel: There’s an app for that. Gelukkig wel, zeg ik dan maar. Het is toch maar prachtig wat je tegenwoordig via alle verschillende middelen tot je beschikking hebt. Een nadeel is misschien dat er soms wel te veel applicaties zijn, zodat de keuze om iets te vinden wat echt bij je past niet altijd makkelijk is.

Ik heb twee apps gevonden, die ik erg goed, leuk en leerzaam vind. Eentje voor Android en eentje voor iOS. Die voor Android heet Note Trainer en kost 1 euro, die voor iPhone / iPad heet Music Tutor en is gratis voor de Lite versie (met reclame) of 1,99 euro voor de versie zonder reclame.

UPDATE: Een leerling van me liet me ook een erg fraaie app voor Android zien: Music Trainer, die zet ik er ook bij. Music Trainer. Gratis met reclame, 1,49 euro zonder reclame.

Bekijk en/of download ze hier:

Mocht je zelf een leuke app hebben gevonden, dan hoor ik dat heel graag van je. Succes, en vooral: plezier!

~ Fred

 

note-trainer
Note Trainer [Android]
MusicTutor
Music Tutor [iOS]
MusicTutor
Music Trainer [Android]

Auteur: Fred Händl

Pianodocent in Den Haag