The Real Book – 5th Edition

realbookThe Real Book is een verzameling jazz-standards en jazz-classics. Niet zo maar een boek, maar een boek uit de echte jazz-wereld. Het is bijna mythisch, want het is nergens officieel te koop. Vroeger vroeg je er om bij je lokale muziekwinkel en als je geluk had, kon je er eentje kopen (onder de toonbank, heel spannend allemaal). Spannend omdat het boek altijd een kopie was (en is) van een ander boek. Het werd niet gedrukt, er zat geen uitgeverij achter en het was dus hartstikke illegaal (en daarom helemaal geweldig)!

Ik kocht mijn exemplaar in 1989 in een bladmuziekwinkel, ergens in de buurt van Cleveland, OH. Het kostte destijds 30 dollar en dat was een hoop geld voor mij toen. Maar wat bén ik blij dat ik het heb gedaan. Jaren lang (en nog steeds) speel ik uit het boek.

Ik ken geen jazz-musicus die het boek niet heeft en al zou ik mijn leerlingen maar één boek mogen aanraden, dan is het dit boek.

“Hoe kom ik aan dat boek?”

Uit wat ik hierboven heb geschreven valt de conclusie te trekken dat het boek dus niet te koop is. En dat klopt. Als je op Google gaat zoeken, dan vind je talloze boeken, waarvan de verkopers (Amazon, Barnes&Nobles, en eindeloos veel andere verkopers) pretenderen dat het een echt Real Book (of Fake Book). Trap daar niet in, want geen van die andere versies is dit boek. Er staan misschien een aantal dezelfde nummers is, maar het is niet (en ik herhaal NIET) dit boek. Dit is het echt The Real Book. Destijds enkel verkrijgbaar ‘onder de toonbank’ – en tegenwoordig ook als digitale download.

Als je dus een fysiek Real Book wilt hebben, zul het moeten downloaden, uitprinten en inbinden. Ik kan je nu alvast vertellen dat dat een hoop gedoe is. Met meer dan 500 pagina’s op A4-formaat is het een dikke en zware pil om overal mee naar toe te zeulen.

Ik wil graag dat iedereen het boek in zijn/bezit heeft, dus hierbij bied ik je een gratis download aan!

download >> The Real Book – 5th Edition 

Mijn Real Books

RealBooksIk heb, naast mijn 1989 aangeschafte Real Book, heb ik ook een kleinere versie laten maken op A5-formaat (de helft van een A4). Erg handig (en handzaam) voor ‘on the road’. Wacht, ik zal even een fotootje maken. Naast dat de kleine handzamer is, blijft hij door de Wire-O (zo heet die metalen ring) altijd perfect openstaan.

Wil jij ook je eigen Real Book op A5-formaat?

Na het lezen van dit verhaal en het zien van de foto’s, wil jij natuurlijk meteen je eigen exemplaar. Dat kan! Wat ik zei: downloaden en naar de copyshop – die weten daar wel raad mee. Een andere optie is, om er bij mij eentje te bestellen. Voor 35 euro heb je er dan eentje. A5 met handige ring.

Heb je nog vragen, of wil je meer weten over het Real Book? Laat een commentaar achter, hieronder, of stuur me een mail.

~ Fred

Auteur: Fred Händl

Pianodocent in Den Haag