Pianoles voor jong en oud (van 5 tot 103)

“Met piano spelen moet je zo vroeg mogelijk beginnen.” Het is een opvatting die je vaak hoort of leest. De bewering is slechts gedeeltelijk waar. Vroeg beginnen geeft namelijk geen enkele garantie tot virtuositeit. Aanleg speelt daarbij ook een grote rol. En, niet onbelangrijk, hoeveel uur per week je studeert, natuurlijk.

leeftijd pianoHet is een gegeven dat kinderen sneller leren dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen van nature veel, nieuwsgieriger zijn, en veel meer open staan voor nieuwe informatie. Dit enthousiasme voor nieuwe dingen zorgt er voor dat kinderen snel dingen oppikken en onder de knie krijgen. Vroeg beginnen met pianoles kan in dat opzicht zeker lonen.

Bovenstaand gezegd betekent absoluut niet dat er een minimum of maximum leeftijd is om te beginnen met pianoles. Het hangt van een aantal factoren af:

  • Verwachtingen en doelstelling van de leerling (Wat wil je bereiken? Hoe ‘goed’ wil je worden? Welke muzikale kant wil je op? … enz.)
  • Beschikbare tijd om te studeren (tien minuten per dag of drie uur per dag)
  • Mate van enthousiasme en plezier

Mijn doel, als docent, is om samen met jou, de leerling, de combinatie te vinden waarin jij je het prettigst voelt. Je doel en verwachtingen + beschikbare studietijd = hoe de lessen zullen worden ingericht. En het plezier in de lessen (en het studeren), zal zo vanzelf zorgen dat je, naast vooruitgaan met spelen, plezier hebt en blijft houden in de les. Of je nu 5 jaar oud bent, of 103. Of je nu veel aanleg hebt, of maar een beetje. Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedereen met plezier piano kan leren spelen.

Wil je graag beginnen met het nemen van pianoles, maar twijfel je nog of heb je specifieke vragen of wensen? Neem dan contact met me op en maak een afspraak voor een geheel vrijblijvende proefles.

Graag tot ziens achter de pianotoetsen!

~ Fred

Auteur: Fred Händl

Pianodocent in Den Haag